11 Haziran 2009 Perşembe

Arbor’dan Akıl Karı Ahşap Pencere ve Kapılar


-->Ahşap pencere ve kapılar, bilhassa endüstriyel şekilde üretilenleri yüksek stabiliteye sahiptir. Zorlanmalara ve yüksek ısılara dirençlidir.
PVC pencerelerin çelik profil ile desteklenmesi gerekmektedir. PVC malzeme sürekli baskı altında kalırsa şekil değiştirmeye meyleder. İçindeki çelik profil köşelerden dolaşmadığı için, bazı olumsuz durumlarda kanat şekil değiştirebilir. Bunun sonucunda kanat kötü açılır ve kapanır. Deforme olmuş kanadın düzeltilmesi ise imkansızdır.
İyi yalıtım değerine sahip olmayan malzemelerin daha çok enerji kaybına neden olacağı aşikardır. Ağaç, selülozik, gözenekli bir madde olması ve metallerde olduğu gibi enerjinin bir molekülden diğerine geçmesi için gerekli serbest elektronların azlığı sebebiyle sıcaklığı en az ileten malzemelerdendir. Tartışmasız şekilde ahşap PVC'den daha iyi yalıtım değerine (ortalama termal iletkenliği 0,13 W/mK) sahiptir. Alüminyum'da bu değer 5.9 W/mK iken PVC'de 0.8 W/mK dolaylarındadır. Ahşabın ev gereçlerinin saplarında kullanılma sebebi de işte bu düşük ısı iletim özelliğinden dolayıdır.
-->
İskandinavya'da müstakil evlerin % 85'inin ahşap kullanılarak yapılması, ahşabın olumsuz doğa koşullarına karşı nasıl koyabileceğini en iyi gösteren örnektir. Ahşap hafif bir malzeme olmasına rağmen, kuvveti oldukça yüksektir. Örneğin ahşabın gerilme kuvveti 0.6 N/cm3 ve özgül ağırlığı 100 N/mm2, çeliğin gerilme kuvveti ise 7.89 N/cm3 ve özgül ağırlığı 500 N/mm2'dir. Gerilme kuvveti özgül ağırlığa bölündüğünde bize malzemenin kırılma uzunluğunu ve kalitesini verir. Ahşabın gerilme kuvvetinin özgül ağırlığına oranı 166 N.cm3/g.mm2 iken çelikte aynı oran 63 N.cm3/g.mm2 gibi çok daha düşük bir değerdedir. Bu durum kendi ağırlığı ile asılması sonucunda malzemenin kırılma uzunluğu anlamına gelmektedir. Çeliğin kırılma uzunluğu yapılarda kullanıldığında 5.4 km. krom mobil çeliği 6.8 km. sertleştirilmiş kavisli çelik 17.5 km. ladin ağacının kırılma uzunluğu 19.8 km. ve kayın ağacı ise 28.3 km.'dir. Bu açıdan lamine ahşaplar kimi çeliklere göre 5,5 kata varan üstünlüğe sahiptirler. Bu tür özellikleri nedeniyle ahşap çoğunlukla sağlık merkezlerinde ve spor salonlarında kullanılmaktadır.
Sese karşı davranışı açısından ahşap oldukça karmaşık bir malzemedir. Ses iletim hızı metallere yakın olan ahşap şaşırtıcı oranda ses emilim özelliği gösterir. Böylece akseden sesleri ve gürültüyü emer. Konser salonlarındaki yaygın kullanımı da bu yüzdendir.

Ahşap yanma sıcaklıklarına ulaşıncaya dek fiziksel dayanıklılığından önemli bir şey kaybetmez. Alternatifi olan yapay malzemelerse maruz kaldıkları sıcaklığa bağlı olarak zayıflar ve yumuşar. Ahşap ile alternatiflerinin yangın durumunda ortaya çıkan farkları ilgili bölümde ayrıca yer almaktadır.
Ahşap doğru şekilde bakıldığı takdirde havadaki zararlı maddelerden etkilenmez, aluminyum giydirmeliler ise daha da yüksek koruma sağlar. Oysa PVC zamanla dış etkilerden tahribata uğrar, rengi solar ve yüzeyi gevrekleşir.
Ahşap pencere ve kapılar mimarların bir numaralı malzemesi olmuştur, çünkü mevcut cepheye her türlü şekilde uyum sağlar ve onunla bütünleşir.
-->
Türkiye’de de artık ahşabı tüm bu avantajlarıyla kullanan modern bir pencere ve kapı üreticisi var. İstanbul Silivri’de 20.000 m2 alanda üretim yapan Arbor ürünleri şimdiden evlerimize giriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder