6 Mayıs 2013 Pazartesi

Ahşap pencere uygulamaları ve sağlıklı yapılar...


Bir evi tamamen ahşap ürünlerle yapılandırmak mümkün. Yapılarda kullanılan hiçbir ürün bukadar geniş alanda kullanılma imkanı sunmaz. Yapılarda ahşap kapı uygulamaları da oldukça başarılı sonuçlar çıkarıyor. Güncel araştırmalara göre Almanya'da ev inşa edenlerin % 40'ından fazlası, İskandinavya'da ise yaklaşık % 85'i ahşabı tercih etmektedir. Almanya'da ahşabın mimari malzeme olarak payı 1991 ile 2002 yılları arasında iki kat artış göstermiştir.

arbor ahşap pencere
Resim yazısı ekle


Ahşap sağlıklıdır ve toz geçirmez. Ahşap pencereler evde rutubeti emip, salarak bir tür nem düzenleyici görevi görmektedir. Ahşap ısının transferini engelleyen, havayla dolu hücreleri sayesinde alternatifi olan malzemelerden daha yüksek ısı yalıtımı sağlar. Ahşabın belirgin ısısı ise oldukça yüksektir. Bu bir kilogramlık ahşabın ısısının artırılması ve azaltılması için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulması anlamına gelir. Ahşap, taşlardan ve betonlardan neredeyse iki kat daha fazla ısı enerjisine; benzer bir şekilde, çeliği ısıtmak ve soğutmak için kullanılan ısı enerjisinin üç katına ihtiyaç duyar.

Ahşap ekonomiktir: İnşaat malzemesi olarak ahşabın ömrü 80 ila 100 yıl olarak öngörülmekle birlikte ortaçağdan kalan birçok ahşap bina bu sürelerin çok üzerine çıkılabildiğini göstermektedir. Ahşabın sık sık bakım gerektirdiğine dair önyargılar, insanların ahşabın dış yüzeyini boyayarak kapatmaları gerektiğini düşündükleri zamanlara aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder