1 Ağustos 2009 Cumartesi

Yangın anında pencere ve kapılar

Hiç kimse arzu etmese de yangınlar her sene olmaktadır, fakat bunlar artık tümüyle binaların yokolduğu yangınlar değildir. Genelde küçük çaplı bir odayı geçmeyen yangınlardır. Bu durumda bina küçük bir onarım ile yeniden kullanılabilir, tabii zehirli gazlar her noktasına nüfuz etmedi ise. Aslında bir yangının zararı, yangından sonra oluşan ikincil tabir edilen zararlardır. Ahşap pencereler yanarlar, fakat diğer malzemelere kıyasla çok daha yavaş. 90 dakikanın üzerinde yanmaya direnirler ve statik mukavemetlerini muhafaza ederler. Yangın halinde ahşap sadece yüzeyde kömürleşir ve stabilite uzun süre korunur.

Plastik PencereÜstelik az miktarda gaz ve duman oluşumuna neden olur. PVC ise çok zehirli gazlar yayar ve stabilitesini kaybeder.
Çelik gibi anorganik malzemeler dahi yanmaz özellikte olmalarına rağmen yangın açısından önemli dezavantajlara sahiptir. Yapılarda karkas görevi gören çelik ısıyla birlikte fiziksel özellikleriri kaybeder ve üzerindeki yükleri taşıyamaz hale gelerek tüm yapının çökmesine sebep olur. Oysa ahşap ısıya karşı genleşmediği gibi yanma anına kadar ısı etkisiyle kurur ve mukavemeti artar.
Ahşap ancak sıcaklığı 330 ila 520 0C' ulaştığında kendiliğinden yanmaya başlar. Böylece yanan dış yüzey, ısıya karşı güçlü bir yalıtkan olan odun kömürüne dönüşür. Ahşabın kendisinin yanısıra kömürün de yüksek yalıtım özelliği nedeniyle ağaç bir parçanın iç kısımlarını yanma sıcaklığına getirmek oldukça zordur. Bu yüzden hepimizin bildiği gibi iri ahşap kütleleri şömine ya da mangalda yakmak zordur. Tüm bunlar yeterince kalın kesitlerdeki ahşabın yanma sürecini yavaşlatmaktadır.
Tüm bunlara rağmen ahşap tabii ki yanıcı bir malzemedir. Ancak yanma ürünlerini diğer yanıcı malzemelerle karşılaştırmak gerekir. Yanma sırasında su ve karbondioksit açığa çıkar ki bunlar da zehirli değildir. Ahşabın diğer yanıcılara göre önemli bir avantajı vardır. Bünyesinde % 8 - % 15 arası su vardır. Bir ton ahşabın tutuşabilmesi için, 80 kg - 150 kg suyun buharlaşması gerekmektedir. Ahşap bir kiriş, dört tarafından yakıldığında derinliğine doğru yanmanın hızı dakikada 0.50 mm.dir ve yanmayan kısmın ısısı hiç bir zaman 100 C ' nin üzerine çıkmaz. Bunun nedeni hem içindeki su, hem de ahşabın yüksek yalıtım değeridir. Dolayısıyla kalan kısım, uzun süre stabilitesini korur.
Üretiminde hiç bir katkı kullanılmayan ahşabın aksine, PVC'nin yanıcılığını azaltmak için, içerisine flor, klor ve brom eklenmektedir. 300 C ısıda 15 dk. sonra % 80 klor, hidroklor gazı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu gaz, yangın söndürme suyu veya havadaki su buharı ile kolaylıkla çözülür ve hidroklorik asit (tuzruhu) oluşur. Sadece 1 kg PVC'den 250 g.hidroklor bileşiği açığa çıkar. Bu asit, yangından sonra bile havadaki su buharı ile sürekli oluşmaya devam eder ve bir döngü oluşturur. Hidroklorik asit damlacıkları yangından sonra yere iner ve çevreyi tahribe başlar. Betonarme yapılarda çelik donatıya kadar nüfuz ederek korozyona neden olur. Çevredeki elektronik cihazlar dahil her türlü eşyada yangından aylar sonra bile korozyon görülür. Dumana maruz kalan kişilerde bu yüzden akciğer dokusunda ve gözlerde kalıcı tahribat oluşur.
PVC pencereler yandığında ortaya çıkan en büyük zehir ise ölümcül Dioksindir. Dioksin ve hidroklorik asit tarafından tahrip edilmiş bir ortamı eski haline getirebilmek imkansız gibidir. ABD'de yılda ortalama 1 milyon yangın, ortamda mevcut olan PVC ürünler nedeniyle Dioksin gazı oluşumuna yolaçmaktadır. Dioksin, 210 farklı poliklorik dibenzodioksit ve furanı simgeler. Bu çok zehirli maddeler PVC gibi klororganik maddelerin yanmasıyla ortaya çıkar. Dioksinler kansere, bağışıklık sistemi ve karaciğerde hasara neden olur ve kromozomlar üzerinde değişiklik yapar. Bu nedenle yangınlarda ölümlerin % 80'i duman zehirlenmesinden olmaktadır.


ABD Cevre Koruma Ajansı adlı resmi organın dioksin ile ilgili uyarılarına buradan ulaşabilirsiniz.


Az miktarda PVC'nin yanması bile bir odayı yoğun bir duman ile doldurur. Bu da kurbanların kaçış imkanlarını kısıtlar. PVC'nin yangındaki bu etkileri, sigorta şirketleri tarafından değerlendirilmektedir. Pek çok kuruluş konutlarda ve iş yerlerinde bu yüzden PVC'nin kullanılmaması gerektiğini bildirmektedirler. Ahşap pencere üretiminde hiç bir katkı kullanılmamaktadır. PVC bir klor ürünü olarak Greenpeace tabiriyle zehir mutfağından bir üründür.

PVC ürünlerin atık olarak yakılması ise ayrı bir çevre sorunudur. Bu tür durumları ortadan kaldırmak için gelişmiş ülkelerde ağır mevzuat bulunmaktadır.

İngiliz, Amerikan ve Uluslararası İtfaiye Birliklerinin, PVC'nin yangın riskleriyle ilgili uyarılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Modern ahşap pencere ve kapı üretiminde kullanılan malzemelerin hemen tümü yangın anında daha az risk üretecek şekilde seçiliyor.

Ahşap Pencere ve Kapı Montajı

-->
Bilindiği gibi ahşap pencere ve kapıların kaderini üretim kalitesi kadar montaj kalitesi de belirliyor. Yanlış monte edilmiş bir ahşap pencere ne kadar doğru da üretilmiş olsa müşteriyi kısa sürede mutsuz edecektir. Montaj da kullanılan bağlantı elemanlarının kalitesi de işçilik kadar önemlidir. Sektörün prestijli ürünlerinden Arbor ahşap pencere ve kapıları son derece titiz montaj talimatları doğrultusunda yerine monte ediliyor. Arbor montaj ekibi, ürünle kullanıcı arasında yıllarca sürecek olan bir dostluğa imza attıklarını bilincinde olarak, talimatlarda öngörülen tüm teknik gereklilikleri büyük bir hassasiyetle uyguyorlar.
Arbor ürünlerinde duvar ile kasa arasına yapıştırılan özel bir sızdırmazlık bandı kullanılıyor. Akrilat dispersiyonuna sahip yumuşak poliüretan köpükten yapılmış olan bu özel bant şişme özelliğinde dolayı doğrama ile kasa boşluğu arasını kapatarak hava ve su sızdırmazlığının yanında yalıtımı da sağlamış oluyor. Sızdırmazlık bandı klorlu bileşiklerden, FCKW ve halojenlerden arınmıştır. Sıcaklığa dayanıklılığı -30 C ile 100 C arasındadır. Yağış dayanıklılığı 10 yıldır.
Pencere Montaj

-->
Diğer pencere ve kapı üreticilerinin aksine Arbor'da, tüm aksesuarların yanısıra cam montajı da fabrika içerisinde yapılıyor. Ürün montaj yerine, bitmiş halde, ambalajında gönderiliyor. Ürün yerine takıldıktan sonra istenirse özel bir kaplamayla koruma altına alınıyor. Koruyucu kaplama, aynı mekandaki diğer tüm işler bittikten sonra kullanıcı tarafından kolaylıkla soyularak, uzun yıllar sürecek bir beraberlik başlamış oluyor.

ESKİ DOST GERİ Mİ DÖNÜYOR ?

Hani hep söylerler, hasrete iç çekerler ya. Nerde o aşı boyalı cumbalı evler, ahşap pencere önlerinde saksılar, karanfiller. Her şeyimiz sun'i leştikçe, sentetikleştikçe o eski günleri arar olmadık mı? Bir taraftan yeni yeni hastalık isimleri, öte yandan günden güne artan kanser haberleri.

Ahşap YapılarAma değişmeyen ne var ki ? Yetmişli yıllardan sonra yeni binalarda hep plastik pencereler kullanılmaya başlanmıştı. Daha sonra eski binaların eskimiş ahşap pencereleri plastiklerle değiştirildi. Bu böyle devam etti, bu günlere kadar plastik pencereler yayıldı, yayıldı. Artık en ücra köylerde kenar mahallelerde, gecekondularda kullanılır oldu. Ne var ki her modanın bir sonu olduğu gibi bu plastik pencere furyasının da galiba sonu gözüktü.

Şimdi o terkettiğimiz ahşap pencereler, ama çok daha net bir güzellikte villaları, konakları, rezidansların, lüks yapıların, tarihi eserlerin gözdesi olmaya başladı. Geçenlerde başbakan tarafından açılışı yapılan Akaretler’deki vakıf sıra evlerinin yeni halini görmedinizse bir gidip görün. Yine ordaki beş yıldızlı W otelinin tarihi binasını görün. Ahşap pencereler ne güzel olmuş. Nasıl da yakışmış. Bir de orada plastik pencere kullanıldığını düşünün. Düşünmesi bile çirkin değil mi ?

Şimdi bütün dünyada olduğu gibi bizde de sun'i malzemelerden kaçış başladı. Yeniden doğala dönüş başladı. Ahşap pencereler bir eski dost gibi yeniden evlerimizi süslemeye başlıyor.

Ülkemizde ahşap pencerenin yüzünü ağartan son yıllardaki en büyük yatırım Arbor Ahşap Yapı Ürünleri.

Bugünün Ahşap Pencereleri İçin Bugünün Camları

montaj -->
İki veya daha çok sayıda cam plakanın aralarında ortam basıncına uygun kuru hava veya gazları barındıracak şekilde fabrika şartlarında bir araya getirilmesiyle oluşan yalıtım camı ünitesi, iç ortamla dış ortam arasındaki ısı transferini geciktirerek yalıtım sağlamaktadır.
Isıcam® 4+16+4 standart ölçülerindedir. Düz cam, reflekte cam, ısı kontrol camları, Isıcam® kontrol kaplamalı cam, Isıcam® konfor, Isıcam® tam temperli cam, laminasyonlu cam, yangın camı, akustik gürültü kontrollü cam gibi özel seçenekler de modern ahşap pencerelerde kullanılmaktadır.
Ahşap pencerede sektör lideri olan Arbor ürünlerinde cam paketi altında havalandırma ve su tahliye kanalı mevcut. Cam çıtalarının cam paketinin yerleştirilmesinin ardından başsız çiviler yardımıyla sabitlenmesi ile vidasız, pürüzsüz çıta yüzeyi elde ediliyor.

-->
Arbor'da cam montajı fabrika dışına taşınamayacak kadar gelişmiş bir süreç içerdiğinden, diğer üreticilerin aksine pencere ve kapılar, fabrikadan camları takılmış olarak sevk ediliyor.